att hitta sig själv

2013-09-01 18:23:55 i isabell, workout,

har blivit sex träningspass den här veckan. en singel-pt i måndags, corebar på tisdagen, duo-pt på onsdagen, teknikcheck med en instruktör på elixia plus överkropp i torsdags, tuff legday plus extra smått och gott med kristine igår och så dagens: latin jazz på elixia carl berner. egentligen vill jag bara ligga på fem pass, då mår min kropp och psyke som bäst och då känner jag att jag har balans, att jag fortfarande har roligt. OM jag kör ett sjätte ska det vara ett pass för psyket (som yoga, pilates eller body balance), för att jag har otroligt mycket energi, eller, som idag, för att jag har sån jävla lust. så jag tryckte in det här timmeslånga danspasset.
 
var en härlig kille från norska baletthögskolan som undervisade. jag, som inte har tagit en pivot turn eller pas de bourrée sen jag tog klasser på spinoff för tre år sen, slet fort av mig mina rumpf-sneakers med delad sula som jag tidigare hade rotat fram i källaren. vi varvade teknikövningar med koreografi, en kort stretch uppblandad med flatback, contract, release. djupa pliéer och lätta fötter. turn-out, adagio, point, flex, alla dessa termer jag sorterat bort som oviktiga och som nu föll sig helt naturligt.
 
jag fattar inte hur jag har kunnat glömma. fotsulornas hasande mot golvet. styrkan i benen, balansen, spottandet i piruetterna och hållningen som kommer med hållet center och framskjuten bröstkorg. tyngden i svanskotan. att ta koreografi och fixa det. och så lärarens kommentar på slutet: "jag ser att du har dansat tidigare, jag ser det på din turn-out." det är som att lära sig cykla, visst nog. och jag kan inte låta bli att googla upp dansskolor i oslo, se vilka som har kvällskurser, vad som är möjligt med ett tiotillsex-jobb.
 
med min gamla hållning, en dansares hållning, går jag ner i omklädningsrummet efter timmens slut. min första dansklass på tre år. kroppen är stark, sinnet ljust och huvudet fullt av bilder som blixtrar förbi. stångövningar på boland. projektarbetet i trean. kullerbyttor, hopp och fång på trixlektionerna med toby. "titta på mamma!" - vår balettlärare på gymnasiet. spring i trapporna på ekeby. diagonaler över mjuka golv. jag, steppandes på en pall på stora scenen på stadsteatern. sena kvällar i danshuset på kävesta. nötet av "jag vet en deilig rosa" på spinoff. snabba fötter på steppskolan i trikkestallen.
 
plötsligt har jag hittat tillbaka till mig själv. det är ju det här jag tycker om. det är ju det här jag älskar! och det är här jag känner mig som allra mest hemma. i dansen. jag fattar inte hur jag någonsin kunde sluta.

kommentarer

postat av: mamman

2013-09-01 18:37:41

Vore ju såå fantastiskt om du kan kkombinera jobb med att också dansa!!Byta ut nåt(några) träningspass mot dansträning! Du är menad att dansa!! Puss och kram!

postat av: Agge

2013-10-15 08:55:16

Asså jag blev lite tårögd här. Så fint! Snälla sluta inte dansa!

kommentera här
publiceras ej