matprat

2013-07-15 23:05:00 i mat, workout,

jag är en sucker för nystarter. måndagar, månader, efter semestern, nästa gång jag handlar. det mesta funkar, och allt som oftast kan jag hitta en anledning att börja på nytt. göra om, göra rätt. inte för att jag nödvändigtvis måste ha gjort fel innan, men strävan efter att vara bäst finns alltid där, och vad jag än gör kan jag alltid göra det lite bättre. förr skapade denna livsfilosofi bara problem. numera väljer jag att se det som något positivt. en strävan som gör att jag når mina mål. en envishet som tar mig dit jag vill, och en viljestyrka som får mig att hitta mitt bästa jag. varje måndag, månad, efter semestern eller nästa gång jag handlar.
 
i lördags var jag och kristine på harrytur till sverige. (för er svenskar som inte förstår: harrytur är när man åker över gränsen och köper billig, svensk mat. superbra grej!) vi var till nordby, som är ett stort köpcenter med inte bara matbutik utan även kläder, sportbutiker, prylar och caféer. typisk nystart-material. jag köpte på mig mängder av keso, kvarg, olika quorn-produkter, naturligt jordnötssmör och low carb-nudlar. inne på rusta hittade jag en billig matvåg, och när jag väl kom hem igår efter en heldag på stranden och lite häng med emilia, anton och adam satte jag igång att väga, räkna och kolla upp min kost.
 
jag har länge anat att jag inte käkar tillräckligt med mat, att jag ligger på kaloriunderskott och att jag inte får i mig allt vad jag behöver när jag tränar som jag gör. så. detta nya projekt handlar om att se till att jag äter tillräckligt och får i mig nog. mycket proteiner, lagom av fina fetter och lite kolhydrater. allt för att min kropp ska må så bra som möjligt och sluta käka upp sig själv. jag gjorde i ordning en hel hög med matlådor och idag känns det som att jag inte gjort annat än hängt på bakrummet och ätit.
 
dagens special blev kesokvarg med hemgjord müsli till frukost, wok med quornbitar till lunch och quornfärs, grönsaker och keso till middag. blomkål, ägg, jordnötssmör och en proteinbar däremellan, två och en halv liter vatten samt pwo före och aminosyror före och efter träning . 1672 kcal, 113 g protein, 79 g kolisar och 101 g fett.
 
efter nio och en halv timme på jobb tog jag mig efter många om och men till gymmet för en halvtimme på crosstrainern och en timmes pump på armar och axlar. och nu, när jag har kraschlandat i sängen, känns kroppen härligt påfylld och väääldigt trött.  är så jävla nöjd över mig själv idag. det ska jag ha. imorgon ska jag upp tidigt och packa matlådor och träningsbag för att sen vara på jobbet redan tio i nio. då ska siv lära mig att öppna butiken. life's good. vi hörs!
 
   
före, under och efter pass. härliga kropp som fungerar, bara sådär!
 

eufori

2013-07-13 21:46:36 i isabell,

 
gårdagkvällen var euforisk! ren och skär lycka! jag och ylva satt nästan helt längst fram på balkongen, redan från öppningsnumret (säg mig var du står) var vi i extas och vi sjöng så högt och dansade så intensivt att rösterna försvann och stolsraden vajade. mitt i konserten kände jag en hand på min axel från kvinnan bakom som utropade "ni gör konserten!" efteråt stannade hon oss, log stort och sa "det var en fröjd att sitta bakom er! ni spred så mycket energi och glädje!" fina ord från en helt främmande kvinna. härligt! när vi sen fick möjligheten att faktiskt möta carola och ta en bild var kvällen fulländad. "jag måste bara få säga TUSEN TACK för en fantastisk kväll!" sa jag, och carola sa "tack! du är svensk! jobbar du här eller?" "ja, i oslo" sa jag, varpå carola tog mig om midjan, log stort mot kameran och sa "det känns skönt." "härligt att ha lite svenskar i publiken?" frågade jag, och hon sa "ja, det känns som hemma." fina carola!!!
 
efteråt, på väg hem till kristine, var jag tvungen att ringa mamma och berätta om kvällen. mamma hörde hur upphetsad jag var och fnissade i telefonen. "det är så härligt att höra att du har haft en fin kväll, isabell!" sa hon, och jag skrattade med. det var VERKLIGEN en fin kväll!

bra och tack

2013-07-10 19:30:43 i isabell, workout,

länge sen sist! orsak? 1. jag har slutat skolan. haft utställning och städat bort mina saker och sagt tack och hej till NISS. med det försvann hundra kilo från mina axlar och istället fick jag en hel drös av energi att använda på annat! 2. jag har varit på tågluff! tre veckor har jag spenderat på härliga och mindre härliga tåg, på fräscha och ofräscha hostel, i fantastiska och ganska otrevliga städer tillsammans med min bästa vän. fin semester, men nu är jag hemma igen, med en brunare kropp och en plånbok som ekar tomt. hade två fridagar i oslo innan jag sen i måndags är tillbaka på jobbet igen på heltid. befordrad och glad! den stillsamma semesterlunken har kvickt bytts ut mot ett taktfast vardagstempo, men jag klagar inte. jag trivs med rutinerna och att ha dagen planerad från morgon till kväll.
 
här om dagen postade jag en status på facebook. "tjena jantelagen! idag har jag varit RÅ på bislett stadion, tränat skiten ur min semesterslappa kropp och ätit upp alla fem matlådor jag har haft med mig. jag har även varit sjukt trevlig och glad mot kunder trots att min jävulska magkatarr är tillbaka och fått mig att vilja gå dubbelvikt. sen har jag klarat av min första dag som biträdande avdelningschef med bravur och stängt butiken helt på egen hand. och just det, jag skiter i dig! herrå!" sen dess har jag tänkt lite på det här med att uppenbart tycka om sig själv. hur ofta jag svarar en komplimang med "äsch, det var väl inget!" eller "ja, fast det var ju bara för att.. egentligen så.." eller "men har du sett dig själv då?!" även fast dessa så kallade ursäkter, speciellt dom riktade tillbaka mot andra, inte är något jag bara säger utan oftast även tycker, så blir det bara så.. löjligt? jag är 24 år. om tre månader och 17 dagar fyller jag 25. jag undrar när jag ska lära mig att säga tack.
 
för snart två år sen var jag och hälsade på moa i danmark. hon berättade då om en sak som hon brukade göra för att fokusera lite på sig själv, sitt eget nu och för att öka självförtroendet en smula. en "bra/tack/hjälp"-bok. att varje kväll skriva ned vad man har gjort bra under dagen, vad man är tacksam för och vad man behöver hjälp med. två dagar höll jag detta. tidigt i våras när jag var rätt så ostabil i mig själv pratade jag med anniken, och hon rekommenderade samma sak, fast utan att be om hjälp. "det är som med lagen om attraktion" sa hon, "jag tänker att om du ber universum om hjälp kommer du aldrig få det du vill ha. du måste vara övertygad för att kunna ta emot." så jag tänkte att jag ska försöka igen. bra och tack.
 
jag är en bra arbetsledare. jag är trevlig mot mina kollegor men jag kan också säga till, vänligt men bestämt, när någonting ska delegeras. jag gör det jag ska med största nogrannhet, jag arbetar intensivt och får en hel del gjort. jag är trevlig mot människor i min omgivning och jag hanterar svåra kunder med ett lugn som oftast gör att denne går från butiken lite mindre hetsig än innan. jag har ätit en stor och matig sallad och varit noga med att få i mig mer än bara gurka och tomat. snart ska jag iväg på träning och jag vet att jag kommer göra mitt yttersta och pressa min kropp så hårt som den klarar av att jobba idag.
 
och jag är tacksam för att solen skiner. jag är tacksam för att jag har ett jobb att gå till, för att folk på jobbet tycker att jag är duktig, för att jag är omgiven av fina vänner och för att min familj tjatar på mig att jag ska komma hem till sverige. jag är tacksam för att jag har pengar på sparkontot och för att min cykel inte blev stulen under tiden vi var utomlands.
 
så. nu ska jag ta mina bruna, starka ben till st hanshaugen för utomhusträning med fina människor. sen ska jag gå hem och äta middag innan jag ska lägga mig tidigt och förhoppningsvis ta igen lite förlorad sömn. en till dag, sen är det långhelg på denna fröken - en helg som innefattar carola-konsert i tønsberg med ylva och harrytur till strömstad med kristine! må gott!