guldet och det lilla livet

2015-08-31 20:48:28 i isabell,

"längtar tills vi ska bo i samma stad någon gång" skriver hon och i takt med att hjärnan översätter tecknen som min synnerv registrerar går hjärtat mitt i tusen bitar. det är bara ett par minuter sen vi skildes åt och jag hastar nerför drottninggatan i hopp om att hinna med tåget som går om sexton minuter. mina ben springer framåt och själen bromsar upp. vill vända om och springa tillbaka, följa efter henne till tunnelbanan och säga "vet du vad? jag struntar i att åka hem, jag stannar här i stockholm och ikväll kan vi väl dricka vin och snacka skit och lyssna på christophe willem och du kan väl översätta texten och så kan vi bli sådär fulla och fnissiga och flamsiga som förr, dansa omkring i lägenheten och skriva 'we were here' på väggar och lampskärmar."

det sorgsna i att den tiden är förbi. att vi är vuxna nu, har olika liv på olika platser och bara klamrar oss fast vid varandra en gång om året. det lyckliga i att det går. det är ironiskt och det är nästan som att tillfälligheterna spelar oss ett spratt när vi följer efter varandras fotspår fast flera år för sent. nu bor jag femton mil från där hon nyss bodde, och hon bor sex mil från min hemstad. och det är femtio mil mellan oss nu.

men det går. för ett år sen sågs vi för första gången på tre år. tre år. det är så mycket som hinner hända på den tiden, och ändå spelar det ingen roll. tid går så fort. utan att säga särskilt mycket om vad som varit synkar vi ihop oss på något plan och det enda jag känner är tacksamhet för att hon är den hon är. för att hon är guld och dyrbar och för att jag känner mig så snuskigt rik.

jag längtar också tills vi ska bo i samma stad någon gång. tills vi ska dricka vin på uteserveringar och ta promenader på hösten. tills vi kan umgås lite oftare än en gång om året. tills vi kan hamna på samma plan och samma plats och leva liknande liv. det kommer bli bra. det kommer bli så fint att ha henne i närheten av mig lite oftare. det kanske kommer ta lite tid, men tid går så fort. och tänk vad vi kommer hinna med innan dess.

när jag sätter mig i restaurangvagnen på tåget en minut innan avgång är det vad jag tänker på medan mina små hjärtespillror fogar ihop sig igen. för någonstans är det ju det som är viktigt och vad som är att leva. att krossa sitt hjärta och laga det igen. neurotiska, härliga liv.

och dessutom. det kommer aldrig någon konduktör och jag åker alltså gratis mellan stockholm och uppsala. mamma hämtar mig på stationen och när jag går in i mitt gamla flickrum står en sprillans ny, vit och blank cykel parkerad innanför dörren. sen bjuder mamma och pappa på restaurang, vi cyklar dit och mamma säger att jag cyklar på samma sätt som jag gjorde när jag just hade lärt mig. fritt, glatt och vilt. och jag ska köpa mig en cykelhjälm.

det lilla livet. så enkelt och så fruktansvärt härligt.

a beautiful night in oslo

2015-08-06 21:29:38 i isabell,

vi har planerat det här sen juni. jag har i princip bara somnat och vaknat, så fort gick tiden. och nu står dom här. fem sömndruckna tjejer på bussterminalen i oslo, en förmiddag i början av augusti. det har regnat konstant i flera veckor, men nu lättar faktiskt molnen och när vi tar trikken hem tittar solen fram. jag har fixat brunch och dukat fint i lägenheten, vi äter pannkakstårta och frukt och dricker bubbel och bubblar ikapp om vad som hänt sen sist. på eftermiddagen går vi till botanisk hage och äter citronmeliss från örtträdgården och funderar över alla döda humlor på marken. jag är fortfarande lite bubblig i huvudet av cava tidigt på dagen, bubblig, och glad!

dagen efter måste jag jobba. tjejerna tar färjan till hovedøya, det är strålande sol och hela dagen är jag avundsjuk. varenda solig dag i sommar har jag jobbat, varenda en. men solen håller i sig och när jag möter upp vid hamnen är dom rödblommiga och glada och fnittriga och det smittar av sig på mig! vi dricker kaffe och promenerar 10 000 steg och köper frukt och middag hos min gamla grönsakshandlare på hörnet. skyndar oss hem och ställer sangrian på kylning. en läser agatha christie på takterassen. två lägger sig och sover en stund. vi andra tre lagar middag och lyssnar på schlager på högsta volym. sen tar vi tusen bilder med självutlösare på balkongen och alla är vi så jävla snygga och taggade och bra, och efter att vi hetsat i oss en flaska rosa bubbel drar vi ner på løkka. mina gamla hoods! eftersom ingen annan än jag kan den här staden spelar det ingen roll var vi går, vi sjunger och skrattar och håller händer och springer fort, dricker drinkar på fru hagen, tappar glas och fnittrar, sjunger karaoke på bør & børsen, spiller öl och pussar läppstiftsmärken i pannor och det är så fint, så fint att känna att vi kommer varandra närmre för varje knasig minut! jag är glad och lätt och fan, vad jag är glad i dom här tjejerna och fan, vad jag älskar att leva!

när vi kommer hem sitter vi uppe och pratar i en, två, tre timmar, jag vet inte så noga. en somnar halvvägs in under köksbordet, en dvalar, med huvudet i mitt knä. till slut är vi bara två tappra snackare kvar som öser ur oss om allt och ingenting. såklart! vi två är dom snackigaste av oss alla sex.

nästa dag åker halva skaran hem. bara halva dock, och jag är så lättad och tacksam för att jag inte blir ensam sådär hastigt, lättad över att jag slipper tomheten och tystnaden i lägenheten och tacksam för att jag faktiskt har två av dom kvar. dom sista dagarna gör vi inte mycket. vi promenerar runt i staden, lite planlöst, lagar middag för tre och ser på film. sådär skönt och kravlöst så att det nästan känns som semester, riktig semester, åtminstone för en liten stund.

till slut kommer ändå vardagen ikapp. jag måste jobba. dom andra måste åka hem. dom hoppar av vid jernbanetorget och jag ska vidare med trikken. vi kramas hårt innan dom tränger sig fram och bort med sina resväskor. jag vinkar genom fönstret och jag vet, att det här nästa året i göteborg kommer bli så mycket bättre än mitt första. så mycket rikare. för, i augusti förra året visste jag inte ens att dom här fem fantastiska, roliga, glada, kloka, härliga tjejerna ens fanns. och nu kan jag knappt bärga mig tills jag kommer tillbaka till göteborg, så dom och hela staden kan berika mitt liv lite till.