food porn

2013-05-24 09:37:16 i mat,

för att maten här hemma ska fungera krävs noggrann och genomtänkt planering. mitt skafferi är proppfullt med torkade linser och bönor av alla de slag, jag har torkad frukt och nötter, mandelmjöl och kokosmjöl, vetegräs och risprotein och fiberhusk och kruskakli. dubbla burkar kokosolja trängs med dyr, italiensk olivolja (som jag inte riktigt vet varför jag köpte, men fick höra att jag borde ha) och så toppar jag allt med lite falu rågrut. som sagt, skafferiet är fyllt så till den grad att det alltid tar en stund att pussla ihop allt igen när jag väl plockat ut något. för att kunna stänga skåpet, alltså.
 
men så är det det här med planering. för det är inte kul att komma hem med blodsockret i nivå med hälarna, ett humör som heter duga och en mage som skriker sig blå efter mat, titta in i kylskåpet och hitta ett ägg, en burk tacosås och en halv, möglig lök. så var det nämligen i förrgår, när jag stack inom här hemma för att snabbt slänga ihop något innan jag skulle till emilia. det slutade med att jag tog ett gammalt paket müsli och köpte en liter filmjölk på vägen.
 
tolka nu riktigt: jag är inte missnöjd över filmjölken! jag älskar filmjölk! hade jag fått bestämma hade jag levt på filmjölk och ost, det är det godaste jag vet. men så blir jag också mer och mer medveten om att visst, alla små ben i kroppen skulle bli råstarka av allt kalcium, men jag skulle nog tappa en hel del hår, mina naglar skulle bli mjuka och gå av och resten av kroppen tippar jag inte heller skulle må så särskilt bra. allsidig kost. varierad kost. "se nu till att du får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver", hör jag mamma säga. jag som är vegetarian och inte ens tar några tillskott.
 
därför förvånade jag mig själv när jag gick in på fannys blogg igår morse, hittade ett recept och faktiskt skrev ner en handlingslista inför kvällens middag! sagt och gjort: här blev det riktig mat. och alltså, jag är stolt och imponerad av mig själv. jag kan när jag vill, och idag ville jag verkligen laga god mat! all cred till kära fanny, och så tar jag friheten att dela med mig av min vegetariska version av receptet:
 
  • 3 dl torkad sojafärs (som sväller till tredubbla vikten)
  • 1 gul lök
  • 4 tsk röd currypasta
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 1 pressad lime
  • 2 tsk grönsaksbuljong
  • 2 msk muscovadosocker
  • fem lite större cocktailtomater
 
fräs löken, blanda sojafärsen med currypastan och stek upp. blanda i resterande ingredienser och låt mysa ihop sig på svag värme några minuter. jag åt med couscous. så. jävla. gott.
 

kommentarer

postat av: Fanny Roethlisberger

2013-05-24 09:53:17

Hihi visst är det väl typ världens godaste rätt?! Vi älskar den här hemma, anar minst en gång i veckan-upprepning ;) kram och puss, finis

kommentera här
publiceras ej